Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία”

 

Στα πλαίσια των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ στο σχολείο μας, υλοποιείται φέτος (2023-2024) από μαθητές της Α και Β τάξης το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία” που αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η συσχέτισή τους με το δημοκρατικό πολίτευμα και με τον πόλεμο. 

Το Πρόγραμμα αυτό παρέχεται από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως Kerry Kennedy, Προέδρου του «Robert F. Kennedy Human Rights». Περιλαμβάνει συνοπτικά την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιρετικά κείμενα υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασκήσεις που μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να κατανοούν και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την εφαρμογή λοιπόν του προγράμματος αυτού στο σχολείο, οι μαθητές, εκτός του ότι θα γνωρίσουν και θα συνειδητοποιήσουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε θεωρητική αρχικά βάση, κατόπιν θα αναλάβουν την υλοποίηση σχετικών εργασιών για την πληρέστερη εμπέδωσή τους. Ακόμη, μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες θα καταθέσουν προτάσεις με στόχο τη γνώση και την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την ευρύτερη σχολική κοινότητα, αλλά και θα αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω της εκπόνησης και της διάχυσης των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η φιλόλογος Ελένη Λιούσα και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται μπορεί κανείς να δει στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://blogs.sch.gr/elenliousa/category/leme-tin-alitheia-stin-exoysia/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκδήλωση: “Ποίηση και ζωγραφική: όταν οι τέχνες εμπνέουν τους μαθητές”

Cogito ergo sum: Η κριτική και δημιουργική σκέψη ως βασικός συντελεστής μάθησης στο Γενικό Λύκειο

Artful Thinking: Ο πόλεμος στη ζωγραφική